Paraclis şi Reşedinţă Patriarhală (Ansamblul Patriarhiei Bisericii Ortodoxe Române)


Categorie: Capele/paraclise
Perioada: sec. XVIII
Importanta: A
Cod LMI: B-II-m-A-18571.03
Adresa: Aleea Dealul Mitropoliei 21 sector 4
Localitate: municipiul BUCUREŞTI
Judet: Bucuresti
Regiune: Muntenia

Imagini

Paraclis şi Reşedinţă Patriarhală Paraclis şi Reşedinţă Patriarhală Paraclis şi Reşedinţă Patriarhală

Imagini de arhiva

Nu exista imagini de arhiva
 

Descrieri/Comentarii

L.S. / 13-Feb-2010

Paraclisul (cu hramul Sf. Gheorghe şi Profetul Daniil) a fost ridicat în vremea Voievodului Constantin Şerban, odată cu biserica şi cu Palatul mitropolian din care face parte.

Este rezidit şi pictat la 1723 în vremea domniei lui Nicolae Mavrocordat şi ulterior restaurat în anul 1962.

Lăcaşul nu are folosinţă publică.

Paraclisul, de dimensiuni reduse, are un naos de formă pătrată, cu o turlă zveltă (reconstruită în anul 1962). Sf. Altar, foarte adânc, este despărţit de naos printr-o catapeteasmă minuţios sculptată. Formând corp comun cu Palatul Patriarhal, lăcaşul are acces direct din interior, dar şi prin intermediul unui vestibul alungit, din spre foişorul ridicat în jurul anului 1723 cu arcade trilobate, susţinute de coloane de piatră sculptate.

În exterior, Paraclisul este decorat cu două registre inegale de arcade şi firide dreptunghiulare cu ciubuce în formă de şir de perle.

L.S.

Extras din Lucia Stoica si Neculai Ionescu-Ghinea-”Enciclopedia Lăcaşurilor de Cult din Bucureşti” – Vol.1, pag.134, Ed. Universalia ,2005.

Silvia Colfescu - Bucuresti: ghid turistic, istoric, artistic - Vremea, 2009 / 16-Dec-2009

    Paraclisul Patriarhiei, una din cele mai vechi părţi ale Palatului, a fost refăcut în 1723, în vremurile domnitorului Nicolae Mavrocordat, care este numit ctitor într-o inscripţie grecească de deasupra uşii de intrare.

     Paraclisul, de plan dreptunghiular, etse acoperit de o cupolă care a înlocuit turla prăbuşită la mijlocul secolului al XIX-lea. Bogata pictură în frescă a interiorului este parţial repictată în ulei. Sfântul lăcaş este împodobit cu un delicat iconostas de lemn sculptat şi aurit, formând o ramă complicată şi somptuoasă frumoaselor icoane de tâmplă.”


Extras din:

Colfescu, Silvia - Bucureşti: ghid turistic, istoric, artistic, Bucureşti, Vremea, 2009 [►]